Bütünsel Uyku Bilimi

Bütünsel Uyku Bilimi, International Parenting and Health Institute (IPHI)’ın kurucusu olan Mar de Carlo’nun geliştirdiği bir yaklaşımdır. 

Buna göre uyku, eğitimi verilecek bir olgudan ziyade bedenin doğal bir fonksiyonudur. Tıpkı yeme - içme, boşaltım gibi. Dolayısıyla uyku danışmanlığı ile yaptığımız işe ‘’uyku eğitimi’’ demek yerine ‘’Uyku Optimizasyonu’’ demeyi tercih ediyoruz. 

Uyku optimizasyonu, öncelikle doğal olarak gelişecek uyku işlevinin önündeki zorlaştırıcı/engelleyici etkenlerin neler olduğunun tespit edilmesi ve sonra bunların ortadan kaldırılması ile uykuyu en iyi haline getirmektir.

Bütünsel uyku bilimi, uykuyu etkileyebilecek her şeyi ele alır ve inceler. Bunlardan başlıcalarını söylemek gerekirse:
 

  1. Bebeğin ve emziriyorsa annenin beslenmesi

  2. Bebeğin sağlık durumu, alerji ve duyarlılıkları

  3. Bebeğin yaşı, gelişimi

  4. Bebeğin günlük fiziksel aktivitesi

  5. Bebeğin sabahları ve gündüzleri gün ışığına, akşamları yapay ışıklara maruziyeti

  6. Bebeğin uyku düzeni

  7. Bebeğin uyuduğu odanın koşulları ve yatağının özellikleri

  8. Ailenin ve birincil bakım verenin psikolojik durumu, stres düzeyi

  9. Ailenin yaşam tarzı, uyku alışkanlıkları, uykuyla ilgili düşünceleri, inançları ve beklentileri
     

İşte Bütünsel Uyku Danışmanlığı tüm bu etkenleri her aileye özgü olarak inceler, sorunları tespit ederek çözümler sunar. Ve tabii ki, kök sorunları hedef alan bu çözümler başarıya ulaşmanın gerçek anahtarlarıdır, yani her bebeğe ve aileye standart bir metot sunmaz.

Bütünsel yaklaşım, bebeği tek başına ağlamaya bırakarak uyutmak ya da bunun modifiye edilmiş hali olan diğer Davranışsal Yöntemleri kullanmaz. Bütünsel Uyku Danışmanlığı hem bebeğin, hem de bakım veren kişilerin ihtiyaçlarını (fiziksel, duygusal) göz önünde bulundurur.

Danışmanlık ve Koçluk

IPHI Hamile ve Bebek Uyku Danışmanı, bireysel danışmanlık süreçlerinde, yani danışanla her gün görüşme yapıldığı durumlarda, aynı zamanda Koçluk da yapmaktadır. 

Danışmanlık, genel bilgilerin ve kök sorunların çözümüne yönelik bilgi ve yönergelerin verilmesi iken Koçluk, bunların bakım veren kişi tarafından uygulanması sürecinde ona duygusal olarak destek olmak, motive etmek ve istenen sonucun alınması için danışanı yol boyunca yüreklendirmektir. Bazı durumlarda danışan sadece bilgilendirme ve yönergelerle istediği sonuca ulaşabilirken, sıklıkla danışanlar, danışmanlarına,‘’bilen kişi’’ ve ‘’dinleyen/anlayan/destekleyen bir insan’’ olarak ihtiyaç duyabilirler. Bu da çok anlaşılabilir bir durumdur, çünkü alışkanlıklarına düşkün bir varlık olan İnsan (bebekler de tabii ki dahil :-)) için bunları değiştirmek çoğunlukla pek kolay değildir ve aynı zamanda sosyal bir varlık da olan İnsan için kendisine destek olacak insanların varlığı elzemdir.