Uykusu geldiğinde! Evet yanıt çok basit gibi görünse de miniklerimiz bize yorulduklarını ve uykularının geldiğini söyleyemediği için uygulaması çok da kolay olmayabilir.
Bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için bakım veren kişinin bebeği gerçekten izlemesi, dinlemesi yani onunla uyumlanması gerekir. Bu durum uyku ihtiyacı için de geçerlidir. Bebeğinizin artık dinlenmesi, uyuması gerektiğini gösteren işaretler neler olabilir? Haydi gelin bunlara yakından bakalım. Bu işaretleri erken ve geç uyku işaretleri olarak ikiye ayırabiliriz.
Erken uyku işaretleri
Bunları, bebeğinizin yavaş yavaş yorulduğunu ve uykuya ihtiyacı olduğunu ilk olarak fark ettiğimiz dönemde gözlemleriz.
Aktivitelere karşı ilgisini kaybetme
Gözlerin dalması
Göz kapaklarının hafifçe düşmesi
Kaşları etrafındaki ciltte pembeleşme
İlk esneme
Bu aşamada bebeğinizi odasına götürüp, uyku öncesi rutinini gerçekleştirip yatırmanız durumunda rahat ve kolay bir şekilde uykuya dalması mümkün olur.
Geç uyku işaretleri
Burada bahsedeceğim işaretler zaman geçtikçe sıra ile gözlemlenebilir.
Büyük esnemeler
Gözleri ovuşturma
Huysuzlanma
Yüzünü ekşitme
Kulakları çekiştirme
Kolları ve bacakları sallama
Aşırı ağlama
Kendini geriye doğru atma
Bedenin gerginleşmesi
Yumrukları sıkma
Bebeğin sakinleştirilemez hale gelmesi
Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, bebeğiniz daha ilk uyku işaretlerini verdiğinde farkına vardığınızda, onu zamanında odasına götürüp uyutmanız, geciktiğiniz duruma göre çok daha kolay olacaktır. Çünkü, zaman geçtikçe yorgunluk ve uykusuzluk bebeğinizin fizyolojisi için bir stres kaynağı olur ve bedenindeki kortizol düzeyi artar. Huysuz ve gergin olur. Hatta 1 yaşından büyük bebekler hiperaktif hale gelebilir, ki bu da bebeğin hiç de uykusu olmadığını düşündürebilen yanlış bir algı olarak sıklıkla karşılaştığımız bir durum. Bu durumda bebeğin sakinleşmesi, rahatlaması ve uykuya dalması çok zor olur, erken uyanabilir, uykusu kesintiye uğrar ve kalitesi azalır.
Gündüz uykusunu alamayan bebeklerin, yine aynı nedenden dolayı, gece uykuya dalmaları ve uzun bloklar halinde uyumaları güçleşir ve sabah erken uyanabilirler. Bedende kortizol seviyesi yüksekken rahat ve dinlendirici uykular pek mümkün olmaz.
Kısaca söylemek gerekirse, iyi uyuyamayan bebeğin uyuması daha da zorlaşır. Ve tam tersini de bu duruma çok uyan bir özdeyişle söylemek gerekirse: Uyku uykunun mayasıdır...
Rahat ve tatlı uykular, stres düzeyi düşük ve rahatlamış bir fizyolojinin eseridir.