Değişim her zaman zordur ve bazen korkutucudur. İçinde bulunduğumuz şartlardan memnun olmayıp değiştirmek istesek bile, bilinmeyene doğru yol almak ve bu yolda harcamamız gereken çaba, bizi o memnun olmadığımız ''bildik'' ortamdan kurtulmak için harekete geçmekten alıkoyabilir. Bu çok insani ve anlaşılabilir bir durumdur. Ne kadar hoş olmasa da, bildiğimiz, alıştığımız şartları devam ettirmek genellikle daha kolayımıza gelir.
Bebeğimizin uykusu konusunda da aynı şeyler geçerlidir. Bebeğimiz zar zor uyuyor, gece defalarca uyanıyor ya da gündüz uykularından erken uyanıyor ve huysuzluk ediyor olsa da ve biz artık uykusuzluk ve stresten bitap düşmüş olsak da, yeni bir şey denemek, sarf edilecek çabanın gözümüzde büyümesi ve belki bebeğimizin çok ağlayacağı korkusu ya da belki bu çabaların sonuç verip vermeyeceği şüphesi (belirsizlik?), elbet bir gün düzeleceğini düşünüp zamana bırakma isteği gibi pek çok nedenden dolayı değişim için adım atmaktan kaçınıyor olabiliriz. Bazen de nahoş olan bir durum içinde bile size yine de iyi gelen bir şeylere tutunmak değişimin önünde bir engel olabilir. Örneğin bebeğinizi emzirirken kucağınızda tatlı tatlı, çabasız bir şekilde uykuya dalması, onunla yaşadığınız bu huzurlu ve keyifli anların hep sürmesini istemek... Tabi ki bebeğinizin özellikle ilk aylarda emerken kucağınızda uyuması ya da ilerleyen aylarda ara sıra da olsa bu şekilde uyuması bir sorun teşkil etmez, ve çok keyifli olabilir. Demek istediğim bu durumun aylarca, yıllarca süren bir alışkanlık haline gelmesi ve bunun da bebeğinizin uykusunu olumsuz yönde etkileme olasılığıdır. Bunların hepsini ve belki daha başka nedenleri kendi adınıza derinlemesine düşünmek ve bir karar vermek değişim sürecinin ilk adımıdır. Ve bu oldukça önemli ve büyük bir adımdır.
Danışmanlık ve Koçluk
Bebeğinizin uykusuyla ilgili değişim konusunda çalışırken ihtiyacınız olan şey, hem Danışmanlık hem de Koçluktur. Biraz bu terimlerin ne ifade ettiğini anlatmak istiyorum.
Danışmanlık, uyku konusunda çalışma süreci özelinde ele alırsak, gereken tüm bilgileri vermek ve neler yapılacağı konusunda detaylı, adım adım yönergeler sunmaktır. Tabi ki sadece bununla bile çalışmayı gerçekleştirip başarıya ulaşmak mümkün olabilir. Ancak genellikle danışmanlık tek başına yeterli olmaz, çünkü süreç toz pembe değildir, tutarlı ve istikrarlı bir çaba gösterebilmek için destek gerekir. Size süreç boyunca yaşadığınız şeylerin normal ya da beklenen şeyler olduğunu söyleyecek, doğru yolda olduğunuzu teyit edecek, günler geçtikçe işlerin daha iyiye gideceğini söyleyerek moral verecek, bunalıp yorulduğunuzda sizi dinleyecek, el verip yeniden ayağa kaldıracak, çalışmaya devam etmeniz için güç verecek birinin olmasının en az danışmanlık işi kadar önemli olduğuna inanıyorum. İşte bu işi yapan kişiye de Koç diyoruz. Ve size, kendi bebeğimin uykusuyla ilgili yaşadığım sıkıntılar nedeniyle aldığım danışmanlık ve koçluk deneyimim üzerinden, bunun ne kadar önemli olduğunu ilk elden söyleyebilirim.
Bir kaç haftalık çaba, bebeğiniz ve ailenizin aylar ve yıllar sürecek, sağlık ve esenliğine değmez mi? Pek de yabana atılacak bir kazanç değil, ne dersiniz? Değişime hazır olmak, kafanızdaki soru işaretlerini ve şüpheleri gidermek için bilgilenmeyi ihmal etmeyin!