Bebeğimizin uykuya dalmasını sağlamak için yaptığımız her şeye uyku desteği denir. Tabi ki işe yaradıkları ve bebeğiniz sık sık uyanmadığı sürece bu destekler harikadır!
Bu destekler, sallama (beşikte, kucakta, yürüyerek vs.), emzirme (emzik emme), pış pışlama, ninni söyleme, bebeğin poposuna ya da sırtına hafifçe pat patlama, okşama, elini tutma, arabada ya da bebek arabasında gezdirme ve daha pek çok farklı şey olabilir. Mesela bebek kucakta pilates topu üzerinde zıplamayı bile duyduğumu söyleyebilirim! 😊
Özellikle ilk 3-4 ayda bu verilen destekler, gayet içgüdüsel olarak gelişir ve bebeği rahatlatarak uykuya geçişini kolaylaştıran doğal desteklerdir. Çünkü, 4. trimestr diye de anılan bu dönemde bebekler anne bedeninin ve rahmin ortamını ararlar, henüz dış dünyaya adapte olmamışlardır. Yani bu bir geçiş sürecidir. Dolayısıyla, bu ortamı taklit eden sallama, ninni ya da beyaz gürültü (pış pışlama, aspiratör fanı, elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi, arabada gezme...), yarım kundak, pat patlama gibi verilen destekler hep anne rahmini taklit ederek bebeğin rahatlamasını sağlar.
Tabi ki zaman geçtikçe, bebeğiniz gelişip büyüdükçe bazen bu destekler uykunun önünde bir engel haline gelebilir. Nasıl? Kendimizden bir örnek verelim: Diyelim ki siz sıcak ve yumuşak yatağınızda, alıştığınız yastıkta uykuya daldınız, ama gece boyunca tekrar eden uyku döngüleri arasında, uykunuz hafiflediğinde bir baktınız ki, diyelim mutfakta yastıksız, yorgansız yerde yatıyorsunuz (deney yapan bir arkadaş sizi oraya taşımış 😊) Hemen uyanmaz mısınız? Tabi ki! Çünkü uykuya daldığınız durumla o anki durum arasında çok büyük farklar var.
İşte bebeğinizi, mesela kucağınızda, ninni söyleyerek, yürüyerek ve sallayarak uyuttunuz ve iyice uykuya daldıktan sonra yatağına koydunuz. İlk uyku döngüsü sona erip uykusu yüzeyselleştiğinde uyanabilir. Çünkü uykuya daldığından çok farklı bir ortam ve durumda olduğunu fark eder ve aslında uykusunu almadığı ve uykuya devam etmek istediği için feryat figan sizi geri çağırır. Aynı şekilde destekler sağlandığında uykuya geri dönebilir ama bazen dönemeyebilir. O zaman da huysuz ve yorgun olabilir. İşte bebeklerin gündüz uykularından erken uyanmasının ya da gece çok sık uyanmasının nedenlerinden biri bu destekler olabilir.
Dolayısıyla, ilk aylarda bebeğinizi sakinleştirmek, rahatlatmak ve uyutmak için bu destekleri önerirken, eğer uykuyu olumsuz etkilediğini düşünüyorsak ya da bu destekleri vermek artık mümkün görünmüyorsa (mesela 8 kiloluk bir bebeği uyutmak için kucakta sallayarak odayı arşınladığınızı bir düşünün!), bu alışkanlıkları değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Hem sizin hem de bebeğinizin iyilik hali için...
Bu alışkanlıkları değiştirmek elinizde. İlk 4-6 ayda bebeğiniz hali hazırdaki desteklere nasıl alıştıysa, zamanı geldiğinde bu destekler olmadan da uyumaya alışabilir. Biliyorum, bunu denemiş ve başarısız olmuş ve bebeğinizin büyüdükçe, zaman içinde bunları kendiliğinden bırakacağı umuduyla uykusuz ve yorgun günler, geceler geçiriyor olabilirsiniz. Ama ne bebeğinizin ne de ailenizin, sonu ne zaman geleceği bilinmeyen bu zorlu süreci yaşamanıza gerek yok.
Biraz bilgi ve destek alarak, bebeğinizin alışkanlıklarını adım adım, nazikçe, onun ihtiyaçlarını gözeterek değiştirmenin ve sonunda yatağında herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan uyumasının mümkün olduğunu, hepiniz için sağlıklı ve keyifli günlerin hiç de uzak olmadığını unutmayın.