''Bebeğim gayet güzel uyuyordu ama bu aralar çok fena... uyumuyor, sık sık uyanıyor!''
Bu serzeniş anne-babalardan duyabileceğimiz serzenişlerden sadece biri 😊
Bebekler büyüyen, gelişen ve değişen küçük insanlar. Dolayısıyla uykuları da bundan etkileniyor. Mışıl mışıl uyuyan bebekler bile bazı dönemlerde uyuyamayabiliyor ve/ya sık sık uyanabiliyor. Bunun nedeni gelişmekte olan sinir sistemleri. Bebekler belli dönemlerde belli beceriler kazanmaya başlarlar. Örneğin konuşma, emekleme, yürüme, ayrılık anksiyetesi, dil gelişimi. Sinir sistemi bu yeni gelişmekte olan beceriyle o kadar meşgul oluyor ki bu durum bebeğinizin uykusunu bile olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Şu örnek durumu daha iyi açıklayabilir belki: Diyelim ki bir kaç gün sonra önemli bir sunumunuz ya da bir performansınız olacak veya bir yolculuğa çıkacaksınız. Kendinizi nasıl hissedersiniz? Heyecanlı, biraz gergin...düşünceleriniz bir türlü durmak bilmez, pek de rahat olamazsınız. Peki ya uykularınız nasıl olur? Evet, uykuya daha zor dalar, gecenin bir yarısı ya da sabah erkenden uyanır ve hatta belki rüyalarınızda bile kafanızdaki işi görür, planlarınızı tekrar tekrar gözden geçirir, huzursuz uyursunuz. Bebekler de bu dönemleri benzer bir şekilde geçirir.
Yani aslında uyku ''gerilemesi'' tabiri olumsuz bir duruma işaret ediyormuş gibi görünse de arka planda olumlu bir şeylerin habercisi: Bebeğiniz olması gerektiği gibi büyüyor ve gelişiyor! Bundan dolayı, IPHI Bütünsel Uyku Danışmanları olarak biz buna ''Uyku Geçişi'' demeyi tercih ediyoruz.
Peki bu geçişler ne zamanlar oluyor? Ne kadar sürüyor? Bebekten bebeğe küçük farklar göstermekle birlikte genel olarak şöyle sıralayabiliriz
Bu geçiş dönemlerinin süresi yine bebekten bebeğe değişebilir ve genellikle bir kaç haftaya kadar olabilir.
Tabi ki bu sürecin bakım veren kişi ve bebek için çok kolay olduğunu söyleyemem. Sonuçta bebeğinizi belki zar zor uyutuyor ya da sık sık uyanmasıyla uykusuz ve gergin günler geçiriyorsunuz. Bu konuda size destek olabilecek bazı yaklaşım ve uygulamaları paylaşmak istiyorum.
Neler yapabilirsiniz?
Bakış açınızı olumlu tutun: Bu dönemler bebeğinizin gelişiminin göstergesi. Bu geçici bir süreç ve bir kaç hafta içinde düzelecek ve bu süreç tamamlandığında bebeğinizin yeni becerilerini kutlamaya hazır olun!
Yeni beceriler için pratik: Bebeğinize, kazanmakta olduğu becerileri geliştirmek için gündüzleri uyanık olduğu zamanlarda fırsatlar yaratın, onunla daha çok oynayın ve gülmesini teşvik edin. Mesela, emeklemeye, dönmeye ya da ayağa kalkmaya çalışıyorsa onu teşvik edin, bunları bol bol denemesini sağlayın, dil gelişimi ön plandaysa onunla bol bol konuşun ve konuşmasını teşvik edin. Sınırları test ettiğinde ya da tercihleri olduğunda mecburiyet gerektiren bir durum yoksa her seferinde hayır demeyin, gerekli durumlarda şefkat ve sevecenlikle sınır koyun....
Elinizden gelenin en iyisi yeterlidir: Bu dönemin biraz kaotik olabileceğini ama doğal ve geçici bir süreç olduğunu akıldan çıkarmayın. Kendinize ve bebeğinize bakım vermek için elinizden gelenin en iyisini yapmanızın yeterli olduğunu bilin, mükemmel olmaya çalışmayın, akışa güvenin.
Uyku programına ve rutinlere mümkün olduğunca sadık kalmaya çalışın: Eğer kendi kendine yatağında uyuyabiliyorsa bunu genel olarak devam ettirmeye çalışın. Yani uyutmak için yeni bir uyutma yöntemini (sallama, emzirme vs.) sürekli ve uzun süre uygulayarak yeni bir uyku desteğine alışmasına sebep olmayın. Bebeğinizin yorgunluk işaretlerini de göz önünde bulundurarak biraz esnetmek durumunda kalsanız da uyku saatlerine sadık kalmaya çalışın.
Diş çıkarma dönemlerinde doktorunuzun önerdiği bazı ilaçları kullanabilir, diş kaşıyıcılardan yardım alabilirsiniz.
Gerektiğinde yardım istemekten çekinmeyin (çevrenizden ya da profesyonel).
📍Bu dönem Uyku Danışmanlığı almaya engel teşkil etmez. Bilakis, Uyku koçunuzun desteği ile bu süreci daha kolay geçirebilirsiniz.